Blogolj!

Szirmai Albert - A hazai kabarédalok meghonosítója

Ismét elhoztuk a magyar operett egy izgalmas figuráját, ezúttal Szirmai Albert, neves operettkomponista személyében, aki nem mellesleg az első magyar kabarédalok szerzője is. A zeneszerző poétikus és invenciózus muzsikája igazi művészre vall, aki pályája során 200-nál is több kabarédalt írt.

Szirmai Albert 1880. július 2-án, Pesten született izraelita vallású családba Schönberger Albert Adolf néven, a pesti Schönberger Miksa Max és a Rosenzweig Anna (Netti) Ernesztina legkisebb, hetedik gyermekeként.

Szirmaira a muzsikalitás már egész fiatalon rátalált, amikor is egy zongora alatt kuporodva figyelte nagyobb testvérei zeneóráit. Így nem is volt kérdés, hogy a zenének szenteli az életét, később be is került a Zeneakadémiára, ahol Szendy Árpád (zongora) és Koessler János (zeneszerzés) tanítványa volt. Nem mellékesen egy osztályba járt Kodály Zoltánnal, Weiner Leóval és Jacobi Viktorral.

Az 1906-os végzés után a Pester Lloyd és a Polgár c. lapok zenekritikusa lett. Karrierje elején a komolyzenével kísérletezett: írt balettszvitet, nyitányt, vonósnégyest és több zongoraművet, franciás ihletésű hat zongoradarabja újszerű volt a magyar zenei palettán.

A 1907-től a Népszínház vígopera korrepetitora, ekkor mutatták be első színpadi művé,  A sárga dominót, ami 200-szor ment táblás házakkal. Ettől az évtől még karmester is volt a Modern Színház Cabaret-ben, majd az Andrássy úti Színházban. Első nagy sikerét két évvel később a Rajna Ferenc szövegére írt Táncos huszárokkal aratta, ekkor fordult az operettek felé.

1916-ra elkészült a fülbemászó zenével és groteszk komikummal megírt Mágnás Miska, amely rövid idő alatt Bécsbe, Berlinbe és Milánóba is bemutatásra került, ez pályája csúcsát is jelentette, olyannyira, hogy még a mai napig játsszák az Operettszínházban is. Később még két sikeroperettet alkotott, a Gróf Rinaldót és a Mézeskalácsot.

Operettjeit 1928-ig a Király Színház vitte színpadra. Bécsben, Berlinben és Londonban is bemutatták darabjait. Egy ideőben Heltai Jenő, Gábor Andor, Babits Mihály valamint Szép Ernő verseire írt dalokat.

1928-tól haláláig New Yorkban élt, ahol a Chappel zeneműkiadó cég tanácsadója, majd művészeti igazgatója lett. Zeneszerzőként már nem volt olyan aktív, mint hazájában, melynek oka részben az volt, hogy a Broadway stílusához nem tudott alkalmazkodni. Műveit egy darabig postán küldte haza, de egy idő után leginkább csak mások munkájával foglalkozott. Amerikában olyan kaliberű zenészeknek segített elindulni a pályán, mint Leonard Bernstein és George Gershwin. Sajnos műveit 1939 és 1945 között nem játszhatták Magyarországon zsidó származása miatt.

Szirmai Albert a II. Világháború utáni években többször hazalátogatott, de már sosem költözött vissza, végül 86 éves korában, New York-ban érte a halál.

(Forrás: Wikipedia)

https://kulissza.blogstar.hu/./pages/kulissza/contents/blog/94070/pics/lead_800x600.jpg
Arckép,életút,kabarédalok,Szirmai Albert,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?