Blogolj!

Francia életérzés, elsöprő virtus - Tajtékos dalok

Folytatjuk a Budapesti Operettszínház jövő évadával kapcsolatos cikksorozatunkat, melyben a bemutatásra kerülő darabokat ismertetjük meg közelebbről.

A következő előadás, amelynek megismerésére érdemes egy kis időt szentelni, az az októberben debütáló Tajtékos dalok - Boris Vian revü, amely a francia életérzést, az elsöprő virtust adja át a nézőknek, mindezt az ’50-es évek Párizsán keresztül. Ide repít minket ugyanis a főhős, Boris Vian, aki egy élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor zseni, a 20. század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája.

A darab érdekessége, hogy mindössze négy színészre és egy kis-zenekarra komponált mestermű, amely Vian mozgalmas éveit, sorsának főbb fordulatait, nehezen érkező sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján. Megállapíthatjuk, hogy a Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese, méghozzá magyarul első ízben felcsendülő dalokkal.

Az izgalmas- és kissé bizarr sztori főhősünk ravatalnál indul, hiszen élete egy gyerekkori szívbetegség miatt mindvégig a halál árnyékában telt. Tudta, hogy keveset fog élni, ezért gyorsan élt. Lázasan, türelmetlenül. Szíve egy moziban állt meg, harminckilenc évesen.

Kiss Csaba rendező mindezt különleges színpadtechnikával, LED-világítással és tükrökkel varázsolja még érdekesebbé a néző számára. A produkció koreográfusa Kocsis Tamás, látványtervezője Berzsenyi Krisztina.

(Borító: Schumy Csaba - operett.hu)

https://kulissza.blogstar.hu/./pages/kulissza/contents/blog/96609/pics/lead_800x600.jpg
Budapesti Operettszínház,operett,programajánló,Tajtékos dalok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?