Blogolj!

Egy este, két darab – Anne Frank naplója/A képfaragó

Cikksorozatunk következő állomása a történelem egyik sötét korszakába vezet el minket és egy művész alkotói válságába is bepillantást nyerhetünk.

A Budapesti Operettszínház következő évadában a Raktárszínház egy este két előadást is műsorára tűz. Az este első felében Anne Frank történetét ismerhetjük meg: a zsidó kislány tizenhárom éves korában kezdte el naplóját írni, terve az volt, hogy feljegyzései alapján könyvet ír a háborúról, hű képet festve benne a hollandiai német megszállás éveiről. A könyv soha nem készült el, Anne Frank nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt a bergen-belseni koncentrációs tábor poklában életét vesztette.

A történet, történelem borzalmas eseményei és Anne Frank naplója megrendítő, ám fontos megmutatni. Nem csoda, hogy többféle feldolgozása is született, ám a Budapesti Operettszínház nézői most Grigori Frid egyszemélyes operaváltozatában tekinthetik meg a következő évadban.

Az est második felében reflektorfény a Nemzet Művésze címmel kitüntetett érdemes művész, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas kortárs zeneszerző, Dubrovay László egyfelvonásos táncjátékára, A képfaragóra irányul.

Bár a darab balettelőadás, amelyet klasszikus elemek is erősítenek, az előadás igazán mai. A történet főhőse a Képfaragó, aki nem tud kilábalni alkotói válságából - új stílust, új kihívásokat keresne, de képtelen túllépni régi önmagán. Egyszer csak azonban talál egy múzsát, aki megihleti, s ettől kezdve képes lesz újra alkotni... A darab gondolatiságának középpontjában tehát az alkotás, a válság, a régi lerombolása, az inspiráció, az újjászületés no és persze a szerelem áll: vagyis csupa olyan dolog, mely kivétel nélkül mindenki életében jelen van.

(borító: Schumy Csaba)

https://kulissza.blogstar.hu/./pages/kulissza/contents/blog/96777/pics/lead_800x600.jpg
A képfaragó,Anne Frank naplója,Budapesti Operettszínház,előadások,programajánló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?