Blogolj!

Dráma és játékosság – A mosoly országa

Elérkeztünk azon cikksorozatunk következő állomásához, amely a Budapesti Operettszínház következő évadában szereplő darabokat veszi górcső alá.

Ezúttal egy Lehár-operettel ismerkedhetünk meg közelebbről, ráadásul a szerző életművének egy legmeghatározóbb darabjával, A mosoly országa című, háromfelvonásos operettjével. Nem mellesleg Lehár Ferenc maga is ezt tartotta a legjobb alkotásának.

Az operai igényességgel megkomponált operett ősbemutatója 1929-ben volt. Nem titok, hogy zenei jellegét és történetét az akkor divatos keleti motívumok inspirálták: a bécsi tábornok arisztokrata lánya, Liza, és a kínai trónörökös, Szu Csong herceg szerelmét meséli el. Annak ellenére, hogy a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi különbségek komoly kérdéseit járja körül, és ez a világ első operettje, mely nem vidám végkifejlettel zárul.

Az pedig már csak a ráadás, hogy a nemzetközi tematikához illően egy világhírű brit művész, Stephen Medcalf rendezésében és Vadász Zsolt, Ninh Duc Hoang Long, Bordás Barbara, Kiss Diána, Dénes Viktor és Széles Flóra főszereplésével láthatjuk majd a darabot 2021 januárjában, a Budapesti Operettszínházban.

(Borító: atempo.sk)

https://kulissza.blogstar.hu/./pages/kulissza/contents/blog/96930/pics/lead_800x600.jpg
A mosoly országa,Budapesti Operettszínház,Lehár Ferenc,operett,programajánló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?