Blogolj!

Egy örök klasszikus kicsit másképp - Abigél

Elérkeztünk cikksorozatunk utolsó előtti darabjához, amely nem mást tár a nézők elő musical formában, mint Szabó Magda egyik örök klasszikusát, az Abigélt.

A Budapesti Operettszínház által bemutatásra kerülő darabról érdemes tudni, hogy a produkciót jegyző Somogyi Szilárd 2004-ben már színpadra állította Szabó Magda egy másik regényét, az Álarcosbált, mielőtt 2008-ban nekivágott volna az Abigél musical megrendezésének. A nehéz munkában társa lett Kocsák Tibor zeneszerző, valamint Miklós Tibor dalszövegíró, akik korábban, a Rock Színház idején zenés műként olyan irodalmi remekeket vittek sikerre, mint a Légy jó mindhalálig vagy az Anna Karenina.

A musical különlegessége, hogy új aspektusból közelíti meg a csodálatos szívet melengető, sírós-nevetős történetet. Az egész Gina, a tizenéves gimnazista lány egy drámai pillanatban történő visszaemlékezése, életének egy meghatározó korszakának újraélése. A fordulatos regénynek köszönhetően lehetőséget nyílt egy eddig nem látott színpadi adaptációra. A színház nem titkolt célja egyúttal az, hogy a megkapó darabbal felkeltsék a fiatalok érdeklődését az olvasás iránt.

Szabó Magda így ajánlotta fiatal hősnőjét:

1943-ban Gina elbúcsúzik otthonától és azoktól, akiket szeret, mert az apja beadja a híres árkodi intézetbe. A kis gimnazistát a rideg világ, a szokatlan kegyetlen törvények lázadásra késztetik. Ám megtud valamit, ami maradásra bírja, önként vállalja a rabságot… Hogyan igazodik el a kis tizenéves lány ebben a felnőtt-titkoktól terhes világban? Vajon hihet-e a naiv diáklegendákban, amelyet a kertben álló, korsós leányt formázó szobor alakja köré fon a lányok képzelete? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, aki mindig segít a bajbajutottakon…

(Borító: szinhazikritikak.blog.hu)

https://kulissza.blogstar.hu/./pages/kulissza/contents/blog/98962/pics/lead_800x600.jpg
Abigél,Budapesti Operettszínház,előadások,operett,programajánló
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?