Blogolj!

Az Operettszínház művésze is a Székely Nemzeti Tanács petíciójának aláírására buzdít

2020.05.06.

Aki követi az Operettszínház Facebook-oldalát, már megszokhatta, hogy a több mint két hónapja elindult Napi derű elnevezésű videósorozat a karanténhelyzet megéléséről, a szórakoztatásól és az összefogásról szól. Az összefogásról, amivel most a határon túli magyaroknak is tudunk segíteni.

A Napi derű karantén idején is mosolyt csal az arcodra

2020.05.05.

A járvány miatt hónapok óta nehéz helyzetben van mindenki külföldön és itthon egyaránt, viszont ezekben az időkben is fontos, hogy megtartsuk pozitív hozzáállásunkat és jókedvünket. Az Operettszínház művészei ebben is segítséget nyújtanak: éreztetik velünk, hogy nem vagyunk egyedül.

Aki legyőzte a fertőzést - Semmelweis-hetet tart a Budapesti Operettszínház

2020.05.04.

Semmelweis Ignác tanítása a kézmosás fontosságáról a járványhelyzetben világszerte újabb aktualitást nyert. Az utóbbi hetekben olyan jelentős médiaszereplők foglalkoztak a magyar orvossal, mint a Washington Post és a Wall Street Journal, és a világon a 10. legolvasottabb Wikipédia-címszó lett Semmelweis neve.

Az Operettszínház karantén idején sem pihen, jelmezek helyett maszkot varrnak

2020.05.03.

Március 11. óta a kulturális élet elcsendesült, bezártak a színházak, nincsenek előadások, sem rendezvények. Ebben a helyzetben felmerül a kérdés: vajon mi a helyzet a színészekkel, a színházat működtető, segítő stábbal? És egyáltalán: ebben a bizonytalan helyzetben mennyire lehet megtartani a viszonylagos rendszert egy színházon belül? Nos, a Budapesti Operettszínházban - ha nem is a megszokott módon, de - tovább folytatódik a munka.

Címkék: Hírek, karantén, videók

Szirmai Albert - A hazai kabarédalok meghonosítója

2020.04.28.

Ismét elhoztuk a magyar operett egy izgalmas figuráját, ezúttal Szirmai Albert, neves operettkomponista személyében, aki nem mellesleg az első magyar kabarédalok szerzője is. A zeneszerző poétikus és invenciózus muzsikája igazi művészre vall, aki pályája során 200-nál is több kabarédalt írt.

A homlokzaton túl – Az Operettszínház épülete

2020.04.27.

Az emberek többsége nem igazán szokott szemmagasságon túl nézelődni az utcán, pedig Budapest igenis érdemes arra, hogy minden szegletét és sarkát meglessük, mivel igazi csodákra bukkanhatunk. Az Operettszínház esetében is ez a helyzet, ugyanis ha nemcsak a bejáratra koncentrálunk, hanem kimondottan megfigyeljük, hogy hova is térünk be, akkor igazán izgalmas dolgokra bukkanunk. Tegyük hát egy kis időutazást, és ismerjük meg az Operettszínház épületének történetét!

Lajtai Lajos - A szégyenlős zseni

2020.04.18.

Ha a magyar operett történelmét boncolgatjuk, akkor Lajtai Lajos operettszerzőről is muszáj néhány szót ejtenünk, hiszen Lajtai műveinek is szerepe volt abban, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása után a magyar operett nemzetközi szintre emelkedett.

Akik nélkül nem lenne operett – Ábrahám Pál

2020.04.17.

Sorozatunk következő kiemelkedő zeneszerzője Ábrahám Pál, aki megkerülhetetlen alakja a magyar operettnek, életútja pedig egyenesen könyvbe illő.

Akik nélkül nem lenne operett - Huszka Jenő

2020.04.16.

Számos olyan zeneszerző ért el hatalmas sikereket az operett műfajában, akiknek műveiért a mai napig rajong a közönség. Most Huszka Jenőt, a magyar operettmuzsika kiváló úttörőjét és klasszikusát mutatjuk be.

Az operett, mint hungarikum

2020.04.16.

Az operettről már mindenki hallott, és mindannyian ismerjük. Vagy talán ismerni véljük? Mi ez a műfaj és mitől olyan különleges, hogy hungarikummá vált? Ezt mutatjuk be most röviden, jöjjön egy kis operett-gyorstalpaló.

Címkék: Arckép, hungarikum